Stará káva
06.11.2014

Stará káva

V minulosti, keď sa káva dovážala zo zámoria plachetnicami, trvalo aj niekoľko mesiacov kým doplávali na miesto určenia. Počas dlhej plavby boli prevážané kávové bôby vystavené horúcemu, vlhkému a slanému vzduchu v prepravných priestoroch lodí.

 

Konštantné pôsobenie týchto podmienok na kávu spôsobilo jej "zostarnutie" a získala tak žiadúce vlastnosti, ktoré v modernom spôsobe prepravy, už nie je možné dosiahnuť.

Preto sa dnes pre dosiahnutie "zostarnutia" kávy, uložia zelené kávové bôby vo vreciach v horúcom a vlhkom prostredí, tam kde sa vypestovali, na obdobie 1 – 3 rokov. Ďalšia metóda, známa ako "Monsooning", vystavuje zelenú kávu podmienkam simulujúcim dlhé prepravné cesty kávy z predchádzajúcich storočí. Obidve tieto metódy spôsobia, že v chuti kávy prevláda sirupovité telo s výraznou chuťou, je hustá, bohatá s prirodzene nízkym obsahom kyselín.

Späť
Hore