Príprava kávy aeropress
10.12.2014

Príprava kávy aeropress

Aeropress je ešte pomerne mladá príprava filtrovanej kávy, ktorá sa teší obľube nielen na Slovensku ale aj vo svete.

Aeropress bol vynájdený v Amerike vo firme AEROBIE v roku 2005 pánom Alanom Adlerom. Je to veľmi jednoduchá príprava filtrovanej kávy. Aeropress je zložený z plastového valca, piestu, sitka na papierový filter. Keďže je aeropress vyrobený z tvrdého plastu je to skvelý pomocník na cesty. Po zložení do seba sa zmestí aj do dámskej kabelky.

 

Môj recept na filtrovanú kávu pomocou aeropressu je takýto:

Mletie: hrubšie zomleté kávovníkové zrno pražené na svetlo, čerstvosť kávy je tiež veľmi dôležitá

Príprava:

  • najskôr sa nasadí piest do valca a postaví sa na piest
  • prepláchne sa horúcou vodou
  • do valca sa nasype čerstvá zomletá odrodová káva cca 16 g
  • čerstvo pomletú kávu zalejeme 90 °C vodou až po vrch
  • poriadne premiešame
  • do sitka dáme papierový alebo kovový filter , ktorý sa musí prepláchnuť horúcou vodou
  • sitkom sa uzavrie horná časť
  • celý kontakt čerstvo pomletej kávy s vodou je od 1,5-2 minút
  • aeropress sa otočí cely do predhriatej filtračnej konvičky
  • pomaly sa stlačí piest dole a tak vznikne tlak a samotná extrakcia kávy
  • môže sa podávať do predhriatej šálky

Káva pripravená aeropressom má zväčša plnšie telo a silnejšiu chuť. Veľmi dobré pri tejto kávovej alternatíve je to, že pomleté kávovníkové zrno zostáva stále v kontakte s vodou po celú dobu extrakcie. Príprava v aeropresse je veľmi jednoduchá a rýchla preto patrí medzi moje obľúbené a určite by som ju odporúčal do každej lepšej kaviarne alebo coffeeshopu.

Späť
Hore